V Starom Meste dnes začínajú zápisy detí do prvých ročníkov

25.01.2013 Bratislava

Bratislava 25. januára (TASR) - V bratislavskom Starom Meste dnes štartujú zápisy detí do prvých ročníkov siedmich základných škôl, ktorých je mestská časť zriaďovateľom.

V ich priestoroch sa zápisy uskutočnia dnes od 14. do 18.00 h a pokračujú v sobotu 26. januára od 8. do 12.00 h.

"Keď prídu rodičia na zápis, musia si so sebou priniesť rodný list dieťaťa a občiansky preukaz," pripomína starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. V tomto školskom roku podľa jej slov v mestskej časti zapísali 340 prváčikov a očakáva, že záujem rodičov bude tento rok podobný.

"Každá z našich škôl ponúka viacero voľnočasových aktivít či vlastných vzdelávacích programov, ktoré rodičia určite ocenia," myslí si Rosová. Vymenúva, že napríklad Základná škola na Hlbokej ulici vyučuje deti nemecký jazyk tzv. CLIL metódou. Chlapci a dievčatá sa s nemeckými slovíčkami stretávajú od prvého ročníka, a to na viacerých predmetoch, nielen na hodinách nemeckého jazyka.

Škola na Mudroňovej je zase zameraná na šport a zapojila sa do pilotného projektu ministerstva školstva, v rámci ktorého nakúpila nové pomôcky na hodiny telesnej výchovy. Deti ich môžu využívať aj v záujmových krúžkoch. Rovnako na šport je zameraná aj škola na Vazovovej.

"Žiaci na Škarniclovej využívajú dve skvele vybavené učebne informatiky a francúzsky jazyk sa učia deti aj na prvom stupni," pokračovala. Koho baví chémia či fyzika, má pre neho škola na Dubovej novú učebňu zameranú na prírodné vedy. Anglický jazyk učí žiakov na Grösslingovej lektor z Austrálie.

"Nezabúdame ani na deti, ktoré potrebujú odbornú pomoc. V škole na Jelenej máme triedy, ktoré sú určené pre deti s poruchami učenia, a ktorým sa venuje skupina skúsených špeciálnych pedagógov," pripomenula starostka. Žiaci z tejto školy sa zapojili napríklad do projektu Comenius, v rámci ktorého komunikujú v nemeckom jazyku s deťmi z Nemecka, Rakúska a Bulharska. Témou ich vzájomného projektu je rieka Dunaj.
 

Vyberte región